Sense pluges, més al·lèrgies

Temperatures més altes de l’habitual i l’absència de precipitació han comportat un avançament de la pol·linització que ha fet que des de finals de gener els al·lergòlegs detectin pacients amb molta simptomatologia.

A pocs dies d’acabar el mes de febrer, i amb la primavera encara una mica lluny, les persones que pateixen al·lèrgies ja estan patint i de valent, els efectes del pol·len. “La falta de pluja i la calor han fet que la pol·linització comenci més aviat i amb més força de l’habitual”, explica l’al·lergòleg, Agustín Alejandro Sansosti, que reconeix que des de finals de gener està atenent pacients amb “molta simptomatologia”.

Sansosti detalla que al Principat el primer pol·len que surt és el de l’avellaner, normalment a finals de gener i principis de febrer, “però aquest any és molt fort, segurament per la falta de pluja”. La manca de precipitació impedeix ‘netejar l’ambient’ i per tant, toca respirar molt més pol·len de l’habitual. “I com que fa més calor, tenim la tempesta perfecta”, assegura.

La situació ha agafat per sorpresa alguns pacients, que no entenen que a 2 o 3 de febrer tinguin tanta simptomatologia. I el problema és que el pol·len d’avellaner té una durada d’entre 4 i 6 setmanes, per tant, el problema s’encadena amb la pol·linització d’altres espècies. “En aquest període també surt el del xiprer, al març comença el freixe, que dura entre dues i tres setmanes i després un altre molt important, el bedoll, que arriba entre abril i maig”, detalla.

I no s’atura. Després les gramínies, que afecta entre maig i juny, i l’artemisa cap a finals d’estiu. Tot plegat arriba fins al setembre, i no cal oblidar-se dels àcars de la pols. Segons Sansosti “les condicions climàtiques han comportat que la situació sigui més greu”.

Pot ser que hi hagi més persones afectades? “Potser, com deia, com que el nivell és més elevat pot ser que gent que normalment pateix només una mica de picor als ulls, ara té una simptomatologia més greu”, exposa. Ho veu a la consulta: persones que fins ara utilitzaven l’antiestamínic un cop al dia, ara el necessiten dues o tres vegades al dia. I un altre element: la simptomatologia s’allarga més en el temps.

L’al·legòleg dona algunes recomanacions a les persones al·lèrgiques: utilitzar ulleres de sol i evitar l’exposició a l’aire lliure en les hores de més pol·linització, que acostumen a ser a primera hora del matí i de la tarda.

Informa: Altaveu

Horari d'atenció
al públic

Dilluns a Dijous de 7:30h a 20h
Divendres de 7:30h a 15h

Centre d'infermeria salv

Cures – Analítiques – Recollida de Mostres – Proves d’Intoleràncies – Preoperatoris

Dilluns a divendres de 7:30h a 12h sense cita prèvia
Analítiques realitzades per Laboratori ÁLVAREZ

Demanar Cita Online

Reservar la teva cita fen clic en el botó.