La reproducció assistida va a l’alça. De fet, un 5% dels naixements a Espanya són d’embarassos assistits amb òvuls de donants, just quan creix la popularitat de la congelació d’òvuls entre les joves. Unes dades que es podrien generalitzar a Andorra, segons els experts.
“Cada vegada haurem de recórrer més a tècniques de reproducció assistida i per sort ja estem recorrent més a preservar els òvuls en edats joves.”
Julià Álvarez, ginecòleg reproducció assistida
A Espanya, un 10% dels embarassos són per tècniques de reproducció assistida i la meitat d’aquests són amb òvuls de donants. Unes dades extrapolables a Andorra segons els experts, que apunten l’edat com un dels factors determinants.
“L’empitjorament i caiguda de la quantitat i la qualitat dels òvuls és a partir dels 35 anys. A partir de 40 anys la taxa d’èxit és del 10%, mentre que en un pacient jove, amb una bona qualitat del semen, parlem de taxes del 70 o 80%.”
Julià Álvarez, ginecòleg reproducció assistida
La tècnica més coneguda és la fecundació in vitro, tot i que els professionals primer ofereixen tractaments menys agressius, com la inseminació artificial.
Més enllà del cost econòmic, sotmetre’s als procediments també té un impacte psicològic.
“Són tractaments que no són garantistes. Provar i fracassar genera un desgast i, per això, hi ha moltes clíniques que ofereixen suport psicològic per les pacients.”
Julià Álvarez, ginecòleg reproducció assistida
I és que tot i ser més habitual del que es pensa, costa explicar-ho, i la frustració i la sensació de fracàs solen acompanyar molts pacients durant el procés.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Fernando Montero